Anasayfa - Makaleler - Tatlılarda şeker yerine neler kullanılabilir?
Tatlılar çoğumuz için hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Söz konusu tatlı olunca da potansiyel bir tehlike olan şekerin zararlarından korkuyoruz. Peki, pastacılık ana maddelerinden biri olan şekeri ne kadar tanıyoruz? Başta obezite olmak üzere pek çok hastalığa sebep olan şekerin yerine hayatımıza neleri alabiliriz? Yiyeceklerimizi tatlandırmak için hangi sağlıklı yollara başvurabiliriz? Pasta Şefi Didar Yanar, şeker çeşitlerini açıklayarak tatlılarımızda gönül rahatlığıyla kullanabileceğimiz şeker yerine geçen alternatifleri sıraladı.
Şeker veya sakaroz çoğu bitkinin bünyesinde bulunur. Ancak bünyesinde ekonomik olarak şeker elde edilebilecek kadar şeker bulunduran iki bitki vardır. Bunlar, şeker kamışı ve şeker pancarıdır. Dünyadaki şekerin yüzde 70’i şeker kamışından yapılır.
Şeker basit karbonhidrattır. Şeker kamışı ve şeker pancarında bulunduğu gibi meyve ve balda da bulunur.
Bitkilerin fotosentez yapmasında rol oynayan elementtir. Böylece bitkiler güneş enerjisini gıdaya çevirirler.
Sofra şekeri olarak bilinen sucrose, iki tip şeker olarak glikoz ve fruktozdan oluşur. Diğer bir şeker tipi de sütte bulunan laktozdur.
Mereng yaparken yumurta beyazının daha iyi bir form almasını sağlayarak stabilizatör etkisi gösterir. Nem tutma (hidrasyon) özelliğinden dolayı içinde bulunduğu ürünlerin raf ömrünü uzatır. Yine buna bağlı olarak şekerli su normal sudan daha yavaş buharlaşır.
Şeker çeşitleri nelerdir?
1-Sofra şekeri (Granulated)
2-Pudra şekeri (Icing sugar): %3 oranında nişasta içerir. Un halindeki şekerin nemlenip topaklanmasını önlemek için nişasta ile karıştırılır.
3-Kahverengi şeker (Brown sugar): sofra şekeri ile pekmez (molases) karışımından oluşur.
Peki, vücuda çok büyük zararları olan şekerin yerine geçen doğal tercihleri denemeye ne dersiniz? İşte yiyeceklerinizi tatlandırmak için en doğal alternatifler:
Keçiboynuzu özü:
Keçiboynuzu meyvesinden üretilir. Soğuk sıkım olmasına özen gösterilmelidir. İçeriğinde insan sağlığı için gerekli olan tüm mineralleri içerir ve vitamin değeri yüksektir. Pişirilebildiği için de keklerimizde, kurabiyelerimizde çok rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Bal:
Süper besin ve doğal tatlandırıcıdır. Ancak balı ısıtmayın çünkü ısındığında bal içeriğinde bulunan özelliklerini kaybederek sadece tatlandırıcı görevi görür.
Isındığında bünyeye bir zarar vermez ya da zehirlemez. Bu nedenle salatalarımızda ya da yoğurt karışımlarımızda kullanılması gayet sağlıklıdır.
Dut ya da üzümden oluşan iyi bir besleyicidir. Fırında pişirmeye müsaittir.
Hurma:
Yüzde 80 şeker içerir. Protein, vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Lifli bir yapısı vardır, bu nedenle sindirimi rahattır.
Hurmaları keklerinizde ya da tatlılarınızda kullanırken önce sıcak suda bekletip sonrasında da blendrrdan geçirerek püre kıvamında hamurunuza dahil edebilirsiniz.
Stevia bitkisi:
Sofra şekerinden daha tatlıdır. Yaprakları doğal olarak tatlı olduğundan ‘tatlı bitki’ de denmektedir. Kalori ve karbonhidrat değerleri sıfırdır. En ideal doğal tatlandırıcılardandır.
Akçaağaç şurubu:
İyi bir manganez kaynağıdır. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Vitamin ve mineraller açısından zengindir. Isıya dayanıklı olduğu için krep, pasta ve keklerinizde kullanabilirsiniz.
Hindistan cevizi şekeri:
Rengi, kahverengi şekere benzer. Pancar ve şeker kamışına göre daha sağlıklı bir alternatiftir. Potasyum, çinko,demir, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri içerir.
Glisemik indeksi diğerlerine oranla daha düşüktür. Tariflerinizde rafine şeker miktarını Hindistan cevizi şekeri ile değiştirip uygulayabilirsiniz.
Kuru kayısı, kuru dut, kuru üzüm:
Tamamı doğal olan meyvelerin kurutulmasıyla yapılan doğal meyve şekerine sahiptir. Sindirim sistemi açısından çok kıymetli kuru yemişlerdir. Tüm kek ve benzeri ürünlerinizde kullanabilirsiniz.